privacy
b u r N - o U T
www.watwiljemijvertellen.eu
Home Info boek Fragmenten E-book Auteur Uitgeverij Boek bestellen Links Contact

Fragmenten uit boek burN-oUT!

beslissingen nemen

Hoe komt het dat we, tegen beter weten in, vaak blijven kiezen voor een aanpak die geen vruchten afwerpt? Waarom is het voor velen zo moeilijk om stop of nee te zeggen en het roer om te gooien?

Bij het nemen van beslissingen rekenen we vooral op onze interne bibliotheek met persoonlijke overtuigingen. Deze beweringen, die we door de jaren heen hebben opgebouwd, beschikken door ons toedoen over een sterk waarheidskarakter. We steunen er quasi blindelings op om in ons leven knopen door te hakken en acties te ondernemen.

werkstress voorkomen

Wil je negatieve stress terugdringen, dan dien je diep in jezelf te graven om dit overtuigingssysteem naar de oppervlakte te halen, om zo de boodschap van jouw burn-out te ontsluieren. Stel jezelf de volgende vraag: “Welke van mijn beweringen zijn zo overtuigend dat ze mijn leven in de tang houden en me belemmeren andere richtingen in te slaan?”

De bereidheid om deze persoonlijke denkbeelden ter discussie te stellen en, waar nodig, aan te passen, blijkt vaak een noodzakelijke stap te zijn om stress te normaliseren en burn-out terug te dringen of te voorkomen.

nieuwe overtuigingen

Hoe kan je de kracht van negatieve overtuigingen verzwakken en misschien zelfs door positieve beweringen vervangen?

Eerst dien je te aanvaarden dat je, net zoals iedereen, diverse hinderende opvattingen hebt. Mensen zijn van nature geneigd te denken in termen van obstructies. We focussen eerder op het negatieve dan op het positieve. We vragen ons vlug af “Wat kan er allemaal misgaan?”

Deze basishouding dien je binnen een evolutief perspectief te plaatsen. De oermens was continu aan gevaar blootgesteld. Hij was dus superblij met hersenen die steeds op zoek gingen naar mogelijke gevaren in zijn omgeving. Ondanks de enorme vooruitgang die onze hersenen hebben geboekt, vertonen ze nog steeds dit primitieve trekje. We zitten opgezadeld met verouderde software in ons brein.

Pas op! Waag het niet om dit als excuus te gebruiken! Zie het als een uitdaging om je genetische grenzen uit te dagen. Word de programmeur van je eigen hersencellen.

Ga met je denkbeelden aan de slag. Bekijk ze niet door de bril van juist of verkeerd, maar onderzoek of ze helpend zijn.

  Stel jezelf de onderstaande vragen.

 • Ondersteunt deze overtuiging mij om te zijn wie ik wil zijn?
 • Helpt deze opvatting mij om mijn dromen te bereiken?
 • Geeft dit standpunt mij een goed gevoel over mezelf?

Is het antwoord driemaal ja, dan heeft de overtuiging de test doorstaan en mag je haar gebruiken.

energieherstel bij burn-out

Een wagen zonder benzine of een smartphone met lege batterij hebben met elkaar gemeen dat ze niet meer werken. Ze hebben beide energie nodig om opnieuw te functioneren en/of na te gaan of er ergens een stoornis aanwezig is. Iemand met een burn-out bevindt zich in een soortgelijke situatie. Nagaan wat bij jou de oorzaak is van die burn-out, hoe je kan herstellen en hoe je terugval kan vermijden, vraagt veel kracht. Over deze energie beschik je momenteel niet. Eerst opladen is dus de enige en juiste beslissing in de beginfase van een burn-out!

stress coaching Gent

Wissel ontspannende activiteiten met de focus op genieten af met korte, inspannende activiteiten die niet intensief zijn. Je energievoorraad kan zich alleen op deze manier stap voor stap herstellen. De hele dag niks doen, is zeker geen optie. Dit werkt vermoeidheid juist in de hand.

We kunnen een beroep doen op verschillende energiegevers. De onderstaande energieschenkers zullen we uitgebreid bespreken.

 • Leer opnieuw genieten en ervaar de weldaad van rust en ontspanning.
 • Wissel dit af met geleidelijk bouwen aan je conditie.
 • Werk aan een goede nachtrust.
 • Zorg voor gezonde voeding.
 • Volg een hersendieet.
 • Stop met multitasken.
 • Beperk het aantal prikkels.
 • Leef mindful.
 • Proef de waarde van dankbaarheid en ontdek nugeluk.
 • Onderhoud goede sociale contacten.

Ervaar ten slotte het belang van regelmaat en blijf je energieniveau scherp in de gaten houden.